Fibromyalgi

Fibromyalgi

 

Fibromyalgi er en sygdom, der har været kendt i mange århundreder - blot under andre navne.

 

WHO har for ganske få år siden klassificeret Fibromyalgi med betegnelsen M79,7 - fysiske smerter af ikke psykogen karakter.

 

Symptomerne på Fibromyalgi er mangeartede. Det primære symptom er kroniske smerter i muskler, led, sener og knogler. Smerterne kan føles som murrende, stikende, brændende og jagende smerter, der ofte flytter rundt i kroppen.

 

Dertil kommer hurtig udmattelse og træthed, og mange oplever blandt andet svimmelhed, hovedpine, kæbesmerter, koncentrationsproblemer, mave/tarm problemer, hyppige infektioner og hjertebanken. De mange symptomer kan påvirke humøret og medføre en kronisk stress tilstand og tendens til tristhed.

 

Forskningsresultater fra hele verden peger på, at udviklingen af Fibromyalgi skyldes forstyrrelser i Centralnervesystemet - en slags hypersensitivitet overfor smertepåvirkninger. Det er ved scanninger konstateret, at hjernens smertecentre hos mennesker med Fibromyalgi, har svært ved at "glemme" en smerteoplevelse, skønt smertepåvirkningen reelt ikke længere er til stede.

 

Der er ligeledes fundet defekter i Immunforsvaret, forstyrrelser i de såkaldte transmitterstoffer, samt hormonelle og genetiske faktorer, der menes at have indflydelse på udviklingen af Fibromyalgi.

 

Fibromyalgi kan ramme alle - i alle aldre. Hovedparten af de registrerede tilfælde er kvinder, hvilket ikke betyder, at mænd ikke kan rammes af Fibromyalgi. Der er i Danmark en uskreven tradition for at betragte Fibromyalgi som en kvindesygdom, hvilket medfører, at mange mænd med Fibromyalgi ikke diagnostiseres korrekt og derfor ikke får den rette hjælp og behandling.

 

Der ses en tendens til, at diagnosen Fibromyalgi, stilles i en langt tidligere alder end blot for nogle få år siden. Dette rummer mulighed for en tidligere indsats i behandlingen af den Fibromyalgiramte - både i sundhedssystemet og i det sociale system.

 

Få mere at vide om Fibromyalgi

kontakt

 

Fibromyalgi Guldborgsund

 

 

(C) Copyright 2009. Alle rettigheder til design og fotografier www.tarbrifoto.dk. Kopiering til offentlig brug kun tilladt efter aftale. Kontakt webmaster: info@fibromyalgiguldborgsund.dk

Du kan ikke forhindre sorgens fugle i,

at flyve hen over dit hoved,

men måske kan du forhindre,

at de bygger rede i dit hår.